Депресията и ниската самооценка са причина за безкрайните походи на жените из магазините, които търсят по този начин да се справят с проблемите. Симптомите на зависимост от покупки са тясно свързани и с наркоманията и алкохолизма, смятат норвежки учени от университета Берен, които изяснили и кои дами са склонни към шопингхолизъм.

Зависимостта от ходене по магазините се среща основно при жените. Тя се развива в младежка възраст и с годините постепенно отслабва. Най-често шопингхолиците са екстравертни и невротици. Съдейки по всичко, екстравертите с помощта на покупки се стараят да подчертаят своята индивидуалност, да станат по-привлекателни и да повишат социалния си статус. А невротиците се спасяват с ходене по магазините от негативни преживявания, установили учените.

Друго изследване показало, че при добросъвестните, отстъпчиви и открити хора рискът от развитие на зависимост от покупките е по-малък. Явно е, че при тях липсва проблем със самоконтрола или те смятат ходенето по магазините за напълно естествено занимание и не виждат в това нищо повече от нуждата да набавят липсващите храни или други необходими неща.