Плодовете и зеленчуците да се постеснят на лавиците, за да отворят място на шоколада! Защото според последните изследвания на компанията Hersheys черният шоколад съдържа повече антиоксиданти, отколкото натуралните сокове от черни боровинки и клюква, уверяват експертите.
Те сравнили количеството антиоксиданти в соковете от черни боровинки, клюква, нар и арония. После измерили съответстващото количество в парченцата черен шоколад с тегло 40 грама, в чаша какао и в горещ шоколад. В крайна сметка лидер станали парченцата шоколад.
Какаото и черният шоколад заели челни места по количество флавоноли, тип антиоксиданти, на които се приписват чудодейни способности, като защита от бръчки и намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания. Докато на любителите на горещия шоколад би трябвало да се откажат от него. Течният шоколад заел последно място във всички тестове. По време на приготвянето му почти  всички антиоксиданти се унищожавали.
Един от авторите на изследването д-р Дебра Милър е уверена, че хората трябва да обърнат внимание на ценността на шоколада, забравяйки за такива понятия като мазнини и протеини. Защото само едно парченце шоколад дневно съкращава риска от съдречни болести с една трета. А идеалното съотношение е 6,7 грама на ден! Изследователите смятат, че дори миризмата на шоколад защитава от простуда.