Много хора трудно се концентрират през втората половина на деня и посягат към кафето. Ново изследване на американски учени обаче показало, че черният шоколад е много по-ефективен от кафето! И ако трябва да повишите концентрацията и вниманието си, достатъчно е да вземете само едно шоколадово блокче от него.

Изхождайки от това откритие, учени от университета в Северна Аризона разработили уникално шоколадово блокче. То не само помага за концентрацията, но и смъква кръвното, уверяват учените, които тествали шоколада с помощта на 122 доброволци на възраст между 18 и 25 години.

На всички участници в изследването била направена електроенцефалограма по време на попълване на тестовете за мислене и памет, за да установят доколко шоколадът влияе на активността на мозъка им.

Резултатите показали, че участниците, които изяли шоколадчето, включващо 60% какао, демонстрирали по-високо ниво на внимателност в сравнение с контролната група. Обикновеното шоколадче, съдържащо голямо количество захар и мляко обаче, не произвежда подобен ефект, уточняват учените.

По време на експеримента черният шоколад повишил кръвното на участниците. Специалистите обаче добавили в състава му L-тианин – аминокиселина от зеления чай, която разширява кръвоносните съдове и има успокояващи свойства. Новата формула позволила моментално смъкване на кръвното.

Всичко това дава основание на учените да вярват, че новият продукт ще произведе истински фурор на пазара!