Синдрома на хроничната умора, който наричат още „синдром на жителите на мегаполиса” може да се преодолее по възможно най-
вкусния начин - с... шоколад! Това доказват изследванията, направени от британски учени в Hull York Medical School.
Доброволци с тежка форма да синдрома на хроничната умора (чиито симптоми са безпричинна смяна на настроението от апатия до избухване на гняв, лошо самочувствие, слабост, намалена работоспособност) три пъти дневно ядели по 15-грамови парченца черен шоколад. Вследствие на което само след два месеца тяхното самочувствие се подобрило значително. Шоколадът обаче може да ви подаде ръка не само при синдрома на хроничната умора.
Изследванията показали още редица негови положителни свойства.
Шоколадът ободрява
В какаовите зърна, от които е направен, има кофеин. В умерени дози кофеинът повишава умствената и физическа работоспособност, дава възможност да реагирате по-адекватно на промяната в обстановката (усилва положителните условни рефлекси), намалява чувството на умора и сънливост. Шоколадът съдържа и много глюкоза – основен източник на „горива” за нашия организъм.
Шоколадът подобрява настроението
Какаовите зърна са отличен източник на триптофан, аминокиселина, която е важна за синтеза на хормона на щастието – серотонин, в мозъка ни. При стрес в организма ни запасите на серотонин се изтощават и в резултат идват спадналото настроение и умората. И дори лошото самочувствие, защото понижаването на серотонина повишава чувствителността към болката в тялото, така че дори и най-слабото раздразнение предизвиква силна болка. Шоколадът обаче стимулира изработването на серотонин и така повишава настроението.
Шоколадът забавя стареенето на кожата
Всекидневната употреба на черен шоколад може да забави стареенето на кожата, твърдят британските учени. По време на изследването си те установили, че няколко парченца черен шоколад дневно забавят процеса на разрушаване на колагеновите влакна и подобрява обмяната на веществата в нашата кожа. Това става благодарение на високото съдържание на силни антиоксиданти – флавоноиди. Освен това черният шоколад понижава вероятността от развитие на един от най-опасните видове рак – меланома.
Шоколадът спасява от диабет и затлъстяване
Черният шоколад намалява риска от развитие на захарен диабет и затлъстяване, категорични са шведските учени от Каролинския институт. Те провели експеримент и открили, че яденето на черен шоколад не предизвиква чувствително повишаване на кръвната захар и изработката на голямо количество инсулин. Учените дори засекли намаление на заболеваемостта от захарен диабет тип 2 и известно редуциране на телесната маса сред хората, които редовно ядат черен шоколад.
Благоприятното действие на черния шоколад, според учените, е свързано със съдържащите се в него антиоксиданти – флавоноиди. По време на изследването си те открили интересен факт: най-малко полезен за мъжете е белият шоколад, а за жените – млечният.
Черният шоколад помага за отслабване
Черният шоколад намалява апетита за вредни храни, твърдят датски учени от университета в Копенхаген. Този продукт е не само богат на антиоксиданти, но и намалява апетита за мазно, сладко и солено.
По време на експеримента учените наблюдавали как влияе употребата на черен и млечен шоколад върху организма на младите хора, които не са яли нищо друго в продължение на 12 часа. Още 5 часа след гладуването участниците в експеримента получили пълноценен обяд - 100 грамов черен шоколад! Оказало се, че той не само утолява глада им, но и смъква апетита, което не може да се каже за млечния му събрат.
Затова след черния шоколад доброволците изяли значително по-малко храна и което е много важно – яли безсолно и не посягали към сладкото и мазното.
Учените са категорични: черният шоколад помага да смъкнете дневната употреба на калории с 15%.
Шоколадът е полезен за сърцето и кръвоносните съдове
Изследване на учени от университета в Сан Диего показало, че черният шоколад, съдържащ флавоноли, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, е полезен за сърцето.
Помогнали им 30 доброволци, които в продължение на 15 дни изяждали по 51 г черен шоколад (70% какао) и толкова бял млечен шоколад (0% какао). На участниците измервали редовно кръвното, кръвотока и циркулацията на липидите в кръвта до и след експеримента.
Тестовете показали, че тези, които яли черен шоколад, имали по-високо ниво на добрия холестерол.
Всички учени обаче са съгласни с едно: с шоколада не бива да се прекалява. Първо, те препоръчват да ядете тъкмо черен шоколад, съдържащ не по-малко от 70% какао и без добавки като вафли или карамел. И освен това да проявявате умереност, тъй като той съдържа много калории. Оптималната доза, посочена от тях, е 30-50 грама дневно.