Тези, които са болни през цялото променливо есенно време, в повечето случаи имат отслабена имунна система. За тях и не само пробиотиците могат да бъдат много ефективни в борбата с настинките.

За възстановяване и укрепване на имунната система е по-добре да се предпочитат природните пробиотични източници пред лекарствата. Това твърдят немски лекари на портала Focus Online.

Според тях пробиотиците, бидейки живи микроорганизми, са особено важни за човешкото тяло: те допринасят за здравословна чревна флора и по този начин могат да помогнат за защита на организма от вредни вещества и инфекции. Известно е например, че с редовната употреба на пробиотици може да се предотврати появата на алергии и кожни заболявания.

Пробиотиците имат способността да активират имунните клетки и по този начин да предпазват организма от много заболявания, казват експертите.

Кои пробиотични продукти най-успешно ще помогнат за укрепване на имунната ни система през есента?

Кимчи. Кимчи е традиционна корейска храна, която най-общо представлява ферментирал зеленчук (или понякога плод) с различни подправки. То е богато на фибри и млечнокисели бактерии, подобрява храносмилането и поддържа имунната система. Витамините А, С, К2, витамините от група В, като В1, В2 и В12, желязото и различните аминокиселини - всичко това се съдържа в кимчи. Плюс пробиотиците, което го прави една от най-здравословните храни в света.

Кисело мляко. То заслужено се с мята за един от най-добрите източници на пробиотици, тъй като яденето на натурално кисело мляко подобрява чревната флора и помага при храносмилателни проблеми като запек или диария. Освен това, благодарение на високото си съдържание на калций, киселото мляко може да подобри плътността на костите и да предотврати високото кръвно налягане.

Бърз съвет: уверете се, че вашето кисело мляко има кратък срок на годност: колкото по-свеж е продуктът, толкова по-високо е съдържанието на млечнокисели бактерии в него.

Кефир. В допълнение към пробиотиците, той е богат на калций, магнезий и фосфор, съдържа витамин В2, В12, витамин D. Отново продуктът не трябва да е проектиран за дълъг срок на годност, само тогава ще даде на червата много повече млечнокисели бактерии.

Кисели краставички. Специалистите отбелязват, че повечето краставици в супермаркетите не съдържат живи млечнокисели бактерии. Затова е най-добре да приготвяте киселите краставички сами в домашни условия.

Мисо. Mисо (наричана още мисосиру) е продукт на традиционната японска кухня, най-често под формата на гъста паста, която се получава чрез ферментиране на соя, ориз, пшеница или смес от тях. Поради дългия период на зреене, който често трае няколко месеца, се развиват млечнокисели бактерии, които осигуряват мисо-пикантния сладко-кисел вкус, както и укрепват чревната флора и спомагат за поддържане здравето на целия организъм.

Сирене. Сирена като чедър, грюере, гауда, моцарела и пармезан все още съдържат живи млечнокисели бактерии. Когато използвате сирене, важи правилото: колкото по-старо е сиренето, толкова повече пробиотични бактерии влизат в него. Докато пастьоризираните сортове сирене не съдържат живи пробиотици.