И тази есен специалистите по грип очакваха той да пристигне към края на септември и наистина, грипът дойде по разписание с разнообразни варианти на ОРВИ – остри респираторни вирусни инфекции. Общественият транспорт се напълни с хремави и кашлящи хора. Децата с висока температура остават за два-три дни у дома, а после недоизлекувани се връщат в детска градина и в училище. Общо взето, както винаги е било по това време, макар че още през лятото в прогнозите на епидемилозите се усещаше известно напрежение, тъй като има голяма вероятност да се появи аналог на един предишен вирус – Н1N1, който предизвика пандемията през 2009 година. Тази епидемия беше със силна вълна от смъртни случаи и тежки усложнения.

Традиционно в рисковата група и тази година медиците отнасят бременните жени, децата и осбено страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Към тях добавят и тези, които редовно използват метрото – заради идеалните условия за разпространение на вируса – в подземията- с голямо струпване на хора и с повишената влажност.

Какво трябва да правим? Независимо от това, че „тайните” на профилактиката и лечението са общо взето известни, митовете, свързани с простудата и грипа, не намаляват. Известни специалист ще ним помогнат да сме по-добре информирани.

Мит първи: ОРВИ и грип се предават чрез кихане и кашлица.

Вирусите са жизнеспособни в дадено помещение в течение от 2 до 9 часа! На хартия, картон и платове – от 8 до 12 часа, на метални предмети и пластмаса – до две денонощия. По повърхността на стъкло – до 10 дни обяснява професор доктор Валери Свистушкин от Москва.

Изводът е прост: лична хигиена и редовно чистене на помещенията. Това са асовете на профилактиката. И това работи.

Мит втори: Няма смисъл и няма как да лекуваме вирусни инфекции.

В групата на острите респираторни заболявания има инфекции с различна степен на усложнения, някои от които в областта на нервната или сърдечно-съдовата системи, както и развитие на пневмония, казва професор Свистушкин. Обаче при пациенти, приемащи антивирусни препарати, като Тамифлу например, усложненията се срещат много по-рядко. Но и леките респираторни инфекции не трябва да се оставят без внимание. Вътрешно-черепните усложнения, както и развитието на хронични заболявания например, са преди всичко резултат от отсъствието на навременна медицинска помощ.

Тактиката на лечение зависи от типа заболяване и от особеностите на всеки пациент. Това включва приемане на лекарства с пряко или не противовирусно действие или поддържаща терапия. Напоследък много се говори и пише против хомеопатичните препарати. Обаче на всички е известно, че те действат както профилактично, така и облекчително при първите 48 часа на простудните заболявания. Важно е да се знае, че при висока температура, задушаване и тежка кашлица трябва веднага да се потърси лекарска помощ.

Мит трети: При хрема е добре да пием антибиотици за всеки случай, да не стане инфекция.

Доказано е, че антибиотиците не помагат на пациентите с остри респираторни заболявания да оздравеат по-бързо, а да не говорим за тяхното използване профилактично. Има достатъчно добри лекарства на билкова основа, които облекчават симптомите на ринит.

Мит четвърти: Ако вече си прекарал грип през този сезон, втори път няма да го хванеш.

Не е така. За един сезон могат да се прихванат няколко вида грип, както и да се заболее от остри респираторни инфекции. Вярно, че след болестта човек става по-малко възприемчив към същия вид грип, от който вече е боледувал, но в продължение на един сезон можем да се „срещнем” с няколко вида вируси. Например за тази есен Световната Здравна Организация прогнозира активизирането на три грипни щама: грип В „Брисбейн”,  грип А Н3N2 „Хонг Конг” и Н1N1 „Мичиган”.

Мит пети: Ваксината може да предизвика заболяване.

Ваксината, според Световната Здравна Организация, е най-надеждният предпазващ здравето способ за профилактика на грипа. Съставът на ваксината се сменя всяка година в съотевртствие с прогнозите на епидемиолозите за тези грипни щамове, които ще бъдат активним през новия сезон. Трябва да се има предвид, че имунитет против вируса се формира за 21 дни, така че ако не сте се ваксинирали през септември, побързайте.

Мит шести: Стресът  не отключва обикновените дихателни инфекции.

Резултатите от последните изследвания в областта на неврофизиологията дават основание да смятаме, че емоциите и настроението влияят на имунната система на човешкия организъм – снижава или подобрява неговите съпротивителни сили – казва професор доктор Ирина Холодова. Ако в течение на дълго време човек изпитва тревога или депресия, има по-големи шансове да бъде атакуван от вируси.

Туk много важна е ролята на съня. Група американски учени наблюдавали, че хора, които спят по-малко от 6 часа, са  с 4 пъти по-висок риск да заболеят от контакт с вируси, в сравнение с тези, които спят повече от 7 часа.

В Англия тази година се работи над универсална противогрипна ваксина, за чието изпробване са се записали 500 доброволци. По мнението на специалисти от Оксфордския университет, тази ваксина ще даде по-добра защита против грип не само на хората, но и за птиците и свинете.