Вашата диета може да помогне за поддържане на добро зрение и да намали риска от сериозни заболявания, които застрашават способността ви да виждате.

Според благотворителната организация Fight For Sight 78% от хората казват, че зрението им е сетивото, което най-много се страхуват да загубят.

За да защитите зрението си, трябва не само да следите състоянието на зрението си, да отказвате цигарите, но и да спазвате здравословна диета. Вижте кои шест храни доказано могат да подобрят здравето на очите ви.

Риба. Тъй като рибата е богата на омега-3 мастни киселини, тя може да помогне за поддържане на здравето на ретината и подобряване на зрението. Някои проучвания също показват, че диета с редовни порции риба може да предотврати състояния като дегенерация на макулата или глаукома.

Яйца. Яйчните жълтъци са пълни с витамини за поддържане на добро зрение. Яйчният жълтък съдържа хранителни вещества, които са полезни за очите като витамин А, лутеин, зеаксантин, цинк.

Витамин А защитава роговицата, а лутеинът и зеаксантинът могат да намалят риска от дегенерация на макулата или глаукома. Цинкът е ключът към по-доброто зрение през нощта или при слаба светлина.

Моркови. Морковите са с високо съдържание на витамин А и бета-каротин, които могат да ви помогнат да поддържате очите си здрави.

Бадеми. Бадемите са с високо съдържание на витамин Е. Смята се, че този витамин прави кожата ви красива, мека и гладка, но също така може да подобри зрението ви и да намали риска от катаракта.

Кале. Зелето е богато на антиоксиданти, включително лутеин и зеаксантин, които могат да помогнат за намаляване на риска от сериозни очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата.

Портокали. Една от функциите на витамин С е да поддържа здравето на кръвоносните съдове в очите, което е важно за тяхното здраве.