Властите в Швейцария смятат да се откажат от стратегическите запаси с кафени зърна.

Кафето не е продукт от жизнена необходимост за оцеляване, тъй като почти не съдържа калории. Заради което от физиологична гледна точка то няма значение за подсигуряване на изхранването на населението. Така властите обясняват решението да прекратят създаването на кафени запаси в страната, съобщава The Guardian.

Кафето съдържа прекалено малко протеини, мазнини и въглехидрати, се казва в прессъобщението. То може да бъде полезно по психични причини, но това обстоятелство не е решаващо, за да се продължава практиката на задължителното съхраняване на продукта.

Швейцарците започнали да създават резервните запаси между Първата и Втората световни войни в случай на недостиг на продоволствия заради войните, природните катастрофи или епидемиите. Освен кафени зърна в стратегическия запас влизат ориз, захар, хранителни масла и храна за животни.

Швейцарското законодателство досега задължавало компаниите, свързани с производството и търговията на кафе да складират храни и резервни пакети с кафени запаси. Съгласно новото решение това задължение трябва да продължи до 2022 година, след което компаниите ще бъдат освободени да постъпват с тези запаси както решат.