Любителите на слънчевите бани живеят по-дълго, твърдят шведски учени от болницата към Каролинския университет и университета Лунд, които стигнали до извода по пътя на изследване. Противно на общоприетото мнение, че дългото излагане на преки слънчеви лъчи е вредно и повишава риска от поява на кожни заболявания, сред които и меланома, резултатите от новото изследване сочат, че слънчевите бани могат и да са полезни.

За да достигнат до това заключение, шведските учени наблюдавали 30 хиляди шведки в продължение на 20 години. Те анализирали начина им на живот, здравето и продължителността на живота на участничките и установили, че тези, които избягват излагането на слънце, живеят с 2 години по-кратко от почитателките на добрия тен.

Екипът учени, ръководен от Пеле Линдквист открили още, че тези, които често се подлагат на въздействието на слънчевите лъчи, рядко развиват сърдечни заболявания. Същите участници по-рядко умирали от сърдечно-съдови заболявания.

Учените смятат, че връзката между тена и продължителността на живота (без да изключват, че това може да зависи от нивото на витамин D) изискват и други доказателства. Те обаче подчертават, че забраната да се намираме дълго време под слънцето е прекалено категорична.