Към петата си година детето вече има развита самооценка, показало изследване на американски учени от университета във Вашингтон. Учените разработили уникален тест за анализ на самооценката, на който подложили 200 деца на петгодишна възраст.

Някои смятат, че малките деца нямат способността да гледат на себе си като на личност – било то в негативна или в позитивна светлина. Но, явно самооценката е фундаментално качество, заложено в самото начало на човешкия живот. Така в училище детето пристига вече с определен поглед върху себе си, коментират учените.

Досега подобни аспекти на личността не са били фиксирани при децата заради несъвършенство на тестовете, които били прекалено сложни. Новият тест включвал въпроси, които са по-сполучливо адаптирани за деца, като тези от какво се интересуват, с какво обичат да се занимават и така нататък.

Оказало се, че петгодишните момчета и момичета в повечето случаи се асоциирали с „добри“, отколкото с „лоши“. Освен това децата с висока самооценка и силна хендерна идентификация по-често избирали представителите на своя пол за общуване.