Изберете си занимание по сърце, съветват психолозите, то ще ви носи истинско удоволствие и ще ви прави щастливи. С какво точно обаче ни радва любимото хоби? Ето четирите преимущества, които специалистите изброяват.

Хобито е занимание, което няма нищо общо със задълженията и ни носи само удоволствие. Дори и да обичаме работата си, често там ни се налага да се занимаваме с безинтересни неща – какво удоволствие например могат да ни носят отчетите?! Докато занимавайки се с любимите си неща, ние се отпускаме истински.

Потапяйки се в света на науката, творчеството или спорта, ние можем да се откъснем от баналните проблеми, да погледнем на тях от друг ъгъл, а след това да намерим оптималния изход от ситуацията. А това вече е безусловен плюс, особено когато става дума за работа, изискваща сложни нееднозначни решения.

Хобито подарява на човек усещането за самодостатъчност и удовлетвореност, тъй като с всяко поредно занимание ни се получава все по-добре! Докато в работата рядко имаме такова щастие – там много рядко се случва да видим пълната картина от резултата на нашия труд. Затова пък гобленът или картината, или каквото и друго да майсторим, имат своя завършек, който можем да покажем, да подарим или просто да му се порадваме! И именно усещането от резултата ни дава увереност в себе си.

Всяко, дори и най-непрактичното занимание, помага на човек да се усъвършенства. Когато се отдаваме на нещо с цялото си сърце, то самите ние ставаме по-добри. Никой не би оспорил това, че бродирането или реденето на мъниста учат на усърдие и търпение, че скачането с парашут и алпинизмът помагат да се борим със страховете си, а рисуването или музиката тренират мозъка ни. Нали?