Недостигът на витамин D, който е от съществено значение за имунитета, може да се прояви като симптом, който хората често пренебрегват, според британски лекари от NHS (Национална здравна служба). Експертите настояват да погледнете на умората по-сериозно.

Лекарите определиха усещането за умора като един от най-често игнорираните симптоми на недостиг на витамин D, пише изданието Express. Според тях хората обикновено свързват загубата на сила и намаляването на тонуса с липса на сън и стрес.

Експертите на NHS обясняват как може да се появи умората, причинена от липсата на ценния витамин.

Ако няма видима причина, но изведнъж започнете да изпитвате главоболие, виене на свят, мускулен дискомфорт, трябва да се консултирате с лекар, препоръчват експертите.

Те добавят, че усещането за умора може да провокира и от нездравословни навици - конкретно злоупотреба с алкохол и кофеин. Ако дори и с отхвърлянето им има усещане за липса на енергия и умора, най-вероятно това се дължи на недостиг на витамин D - особено когато човек не страда от липса на сън или емоционален дистрес.

Витамин D се счита за хранително вещество, което може ефективно да укрепи имунната система. Според преглед в Британското медицинско списание, той може да се бори с вирусни и бактериални патогени, отговорни за астма, пневмония и грип - състояния, които причиняват симптоми, характеризиращи инфекцията с COVID-19.