Резултати от няколко изследвания през последната половин година сочат, че метаболизмът при здравите хора, свикнали да се хранят по малко, но често, започва да се подобрява значително по-бързо отколкото при тези, които ядат стриктно по 3 пъти дневно.

Метаболизмът на хората със диабет тип 2 или на тези, които са застрашени от заболяването обаче, се различава до голяма степен от начина, по който протича обмяната на веществата при здравите хора.

По време на изследване на гръцки учени хората с диабет и преддиабетно състояние сочи, че хората, които приемат по малки порции храна 6 пъти дневно, могат да подобрят показателите на глюкоза в кръвта по-често, дори и без да пият лекарства, за разлика от станалите, които се хранят по 3 пъти на ден.

Резултатите от това важно не само за лекарската практика изследване са представени на симпозиум на Европейската асоциация по изучаване на диабет в Лисабон.

В изследване на учени от няколко португалски университета участвали 47 души, страдащи от затлъстяване. В зависимост от резултатите на изследванията, участниците били разделени на 3 групи. Тези от първите две групи имали преддиабет, а участниците от третата група страдали от диабет тип 2.

Изследването било извършено на два етапа, всеки от които продължил 12 седмици.

Участниците получили план за специална диета, според която през първите 12 седмици се хранели 3 пъти дневно, а през вторите 12 седмици ядели 6 пъти на ден. Като сумарната калорийност на дневното меню и в двата случая била една и съща.

Теглото на участниците не повлияло преимуществено на предписаните диети. Специалните кръвни изследвания обаче, като ниво на гликирания хемоглобин и проба със захарно натоварване, показали понижение в честотата на случаите с повишаване на инсулин в кръвта при пациентите с преддиабет.

В края на изследването участниците и от трите групи отбелязали, че при храненето по 6 пъти дневно много по-рядко изпитват пристъпи на глад в сравнение с периода, когато са получавали храна три пъти дневно.