Традицията да се пият по няколко чаши черен чай дневно – с мляко или не, била свързана от австралийските учени с по-нисък коефициент на счупвания при възрастните хора.

Изследването им сред 1000 жени на възраст около 75 години дало възможност да установят, че черният чай може да е полезен и за профилактика на остеопороза. Участничките, които изпивали по три чаши чай дневно, имали с 34% по-нисък риск от сериозни травми, свързани с остеопорозата и с 42% по-нисък риск от счупвания на бедрената става в сравнение с жените, които рядко пиели чай.

Предишни изследвания показаха благотворното влияние на чая, който е основен източник на диетични флавоноиди, върху структурата на опорно-двигателния апарат, коментират учени от университета в Западна Австралия, провели изследването.

Тяхното изследване показва само взаимовръзката между употребата на черен чай и смъкване риска от счупвания в напреднала възраст. Предстои им обаче да докажат и причината и следствието, за да потвърдят еднозначно за мощния ефект на традиционната напитка.