Много светила от науката са единодушни в мнението, че нашата главна жлеза – черният дроб, е програмиран от Твореца за цели 600 години безпроблемно функциониране. А ние едва-едва го опазваме да 60!

Причините, разрушаващи черния ни дроб са достатъчно много. Един от основните и най-важни фактори за увреждането му се отнася до употребата на прекалено количество животински мазнини и голямото белтъчно натоварване на черния дроб – най-вече при спортистите и заклетите месояди.

Колко често днес се срещат проблеми с черния ни дроб!

В съответствие с данните от епидемиологични изследвания честотата на идентифициране на чернодробна стеатоза в последните години нарасна значително, особено при жените.

По авторитетните оценки броят на страдащите от заболявания на черния дроб са около 25-28 процента от населението на планетата, от които до 16 процента са на младежка възраст. В Щатите чернодробна стеатоза имат 32 процента от гражданите, а в Израел с това заболяване е почти половината от населението.

Ако не обръщаме внимание на диагнозата чернодробна стеатоза и останем на привичното удобно традиционно меню, то тази непростима небрежност ще доведе до развитието на цироза на черния дроб.

Как в домашни условия да лекуваме чернодробна стеатоза?

Най-важна роля в лечението на чернодробната стеатоза заема специалната диета с понижено съдържание на холестерол и строго ограничена употреба на редица вредни за черния дроб продукти.

Как точно се уврежда черният дроб от мазната и високо протеинова храна?

Изядената храна попада в стомаха, а след това и в дебелото черво. В червата храната се разпада, усвоява и абсорбира в кръвта. По-нататък кровотокът пренася всички питателни вещества по кръвоносните съдове през черния дроб. Тъкмо тук, в черния дроб, попада и излишъкът от получените с тежката храна животински мазнини. Преминавайки през неговия филтър, този излишък на мазнини от животински произход се натрупват в клетките на пренатоварения ни черен дроб и му въздействат възможно най-опасно и увреждащо.

Целият този холестеролен боклук се натрупва в голямо количество в главната ни жлеза, като постоянно разрушава клетките на черния дроб. Когато пренасищането с мазнини вече не може да се неутрализира чрез черния дроб, холестеролният боклук безпрепятствено се разнася от кръвотока към останалите жизнено важни органи и тъкани на тялото ни.

Отложените мазнини и холестеролни плаки на кръвоносните съдове и капиляри водят до развитие на атеросклероза, а по-нататък всичко това провокира появата на инсулти, инфаркти и исхемична болест на сърцето. Отлагането на холестерол и натрупването на мазнини увреждат и задстомашната ни жлеза, което води до развитие на диабет – още един бич на съвремието ни.

Как да решим проблема!

Просто спрете да наблягане на „витамин ЦЕ“ -  месЦЕ, масълЦЕ, млекЦе и прочее подобни…

Което ще рече, че най-напред трябва да се простите с месото и с млечните продукти.

После трябва да се сприятелите с растенията – спасители на черния дроб, като артишок, тиква, гулия, салатите и белият трън. Морковите, цвеклото и зелето стимулират отделянето на жлъчен секрет и също са много полезни за черния дроб. Плодовете също лекуват. С изключение единствено на крушите.