Ако всеки ден пиете чай, рискът от деменция при вас ще бъде с 50% намален, уверяват учени. А при наличие на „гена на деменцията“ вероятността от образуване на токсични отлагания в мозъка се понижава с цели 86%, пише The Daily Mail. Забележителното е, че и черният, и червеният чай въздействат еднакво позитивно на мозъка.

Чаят съдържа много катехини и теафлавини, за които се смята, че притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те могат да защитят мозъка от увреждания на кръвоносните съдове и от дегенерация на невроните, сочи изследване на Националния университет в Сингапур.

В продължение на 12 години учените проследявали и анализирали нивото на потребление на чай при 1000 души над 55 години, като всяка година оценявали когнитивните показатели на участниците. Събирала се и информация за начина им на живот, медицинските отклонения и физическата активност.

Резултатите показали, че пиещите редовно чай се справят много по-добре с когнитивните тестове. По-рано учените заявили за изключителната полза от кафето, което също намалява риска от деменция.