Ресвератролът, съдържащ се в червеното вино, облекчава симптомите на такива заболявания, като астмата, средния отит и хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), доказало изследване на американски учени от Вашингтонския университет, според които съединението намалява и нивото на възпаление.

Ресвератролът е полифенол, който притежава антиоксидантни свойства. Съединението се съдържа не само в червеното вино, но и в някои диви плодове, фъстъците и какаото. За полезните свойства на ресвератрола се знае отдавна, той например пази от затлъстяване.

Учените провели експеримента си върху мишки, на които давали храни с високо съдържание на мазнини. Някои от гризачите получавали и ресвератрол.

В края на изследването мишките, получаващи съединението наддали с 40% по-малко килограми в сравнение с тези от контролната група. Учените обясняват това със свойството на ресвератрола да превръща обикновената – бяла мастна тъкан, зареждаща с енергия, в кафява мастна тъкан, която – обратно, изгаря калориите.