Прекалената употреба на червено месо, богато на желязо, влияе на активността на лептина – хормон, регулиращ апетита. А това от своя страна увеличава риска от преяждане, установили американски учени след изследване върху мишки, съобщава Science World Report.

В продължение на два месеца едната група от гризачите трябвало да приемат храна с високо съдържание на желязо, докато в храната на другите имало много по-малко желязо. 

Накрая учените измерили нивото на желязо в мастната тъкан на гризачите. Изследването показало, че нивото на желязо при мишките от първата група се повишило с 215% в сравнение с тези от контролната група. Освен това лептина в организма им се понижил с 42%. А мишките с високо ниво на желязо в организма започнали да ядат и повече, уточняват учените.

Човешкият организъм също реагира на излишъкът от желязо при изменение нивото на лептина, сочи предишно изследване. Освен това повишеното ниво на желязо при хората – дори и в пределни норми, е рисков фактор за развитие на много заболявания, включително диабет, чернодробна стеатоза и Алцхаймер. Желязото от червеното месо обаче се усвоява много по-лесно от растителната храна, поясняват учените.