Британски експерти изследвали употребата на различни видове алкохол сред 916 жени-близнаци във Великобритания и провери кръстосани проверки на резултатите в подобни групи от САЩ и Белгия. Те оценявали и микроорганизмите, живеещи в червата на участничките в изследването.

Резултати от изследванията показали, че пиенето на червено вино е свързано с различни чревни микроорганизми. Дори онези дами, които рядко посягали към чашата с червено вино, имали по-голямо разнообразие от бактерии в червата си. Това се наблюдавало при всичките 3 групи - от Обединеното кралство, САЩ и Белгия.

Бялото вино (което съдържа по-малко полифеноли) също е свързано с различни чревни микроорганизми, но е по-слабо от червеното вино. Връзката била видима главно за 3 вида микроорганизми.

Дори рядката консумация на червено вино може да е достатъчна за увеличаване на разнообразието на чревните микроорганизми, показват резултатите.

Учените напомнят обаче, че алкохолът има токсичен ефект върху тялото. За да има полза, а не вреда, по-добре е да не надвишавате една чаша дневно. Редовното пиене на големи количества алкохол увеличава риска от развитие на няколко вида рак, инсулт, сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, увреждане на мозъка и проблеми с нервната система, припомнят учените.