Ресвератролът в червеното вино е съединението, което помага да се усвои и неутрализира влиянието на мазната храна, обясняват американски учени от Джорджтаунския университет. Ресвератролът увеличава продължителността на живота и забавя процесите на развитие на диабета. Но той усилва и ефекта от аеробните упражнения при мишките, хранени с калорични продукти, установили учените.

Новото изследване на американските учени било върху макак резус маймуни, разделени на две групи. Животните от контролната група се хранили със здравословна храна, а менюто на тези от експерименталната група било с високо съдържание на мазнини и захар. Освен това половината от животните получавали ресвератрол, тъй като учените се интересували как ресвератролът ще повлияе на състоянието на различни части от тялото и в частност на мускулите на прасците. 

Експертите анализирали състоянието на три типа мускули – бавни, бързи и смесени. Оказало се, че всички те реагират различно на диетата и ресвератрола. Към бавните мускули се отнасял солеусът, за който се твърди, че „дърпа“ най-голяма абсолютна сила, като участва активно в ходенето.

Изследването показало, че солеусът е подложен най-много на негативното влияние на мазнини и захари в сравнение с останалите мускули на подбедрицата. Той реагирал на-добре на въвеждането на ресвератрол. Възможно е това да се дължи на честото използване на мускула.

Ходилният мускул с дължина 5-10 сантиметра е разположен в долната задна част на стъпалото. По време на експеримента учените не забелязали при него отрицателен ефект от употребата на нездравословна храна, затова пък отбелязали положителното влияние на ресвератрола.

В третия мускул не били регистрирани никакви изменения.

Освен в червеното вино, ресвератролът се съдържа и в боровинките, малините, черниците и ципата на гроздето. Независимо от обнадеждаващите резултати от изследването, специалистите подчертават и важността на здравословното хранене.