Много от нас не могат да си представят сутрешната закуска без горещ чай – най-популярната напитка в цял свят. В Международния ден на чаят да си припомним за четирите най-популярни вида, като прибавим и набиращият все по-голяма известност син чай.

Международният ден на чаят е отбелязан за пръв път през 2005 година в индийският град Ню Делхи. Организаторите на проявата напомнят не само за популярността на напитката, но подчертават и ползата на чаят за здравето ни.

Джинджифилов чай

Няма по-добро лекарство за зимната простуда от чаят от джинджифил. Той притежава противовъзпалителни свойства и помага за облекчаване на болките в мускулите и ставите. Чаят помага и за намаляване на секретите в носа, а витамините, минералите и аминокиселините в него подобряват кръвообращението.

Черен чай

Черният чай съдържа група антиоксиданти, наречени флавоноиди, които са полезни за здравето на сърцето. Редовната му употреба помага за понижаване риска от сърдечно-съдови заболявания, включително и кръвното налягане и високото ниво на холестерола.

Зелен чай

Зеленият чай повишава обмяната на веществата, помагайки за редуциране на теглото. Той не само ободрява и тонизира, но – както показали изследванията, ни прави и по-умни. Ключова активна съставка в него е кофеинът, който помага за подобряване на различните функции на мозъка и повишаване на настроението.

Бял чай

Изследване показало, че белият чай притежава най-силни противоракови свойства. Благодарение на високия процент антиоксидантни вещества, белият чай помага за възстановяване и защита на кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи.

Син чай

Какво представлява набиращият популярност син чай? Той не само има приятен вкус, но е и много здравословен. Едно от важните преимущества при употребата му е, че съдържа много антиоксиданти. Синият чай помага на организма да се бори с токсичните свободни радикали, които предизвикват преждевременно стареене. Известно е, че антиоксидантите свеждат до минимум дълбоките увреждания на клетките в организма. А колкото по-малко са увредените клетки, толкова по-малък е рискът от поява на всички видове рак.

Синият чай съдържа много витамини и минерали, благодарение на които кожата и косата ни ще изглеждат великолепно. Доказано е, че синият чай притежава невропротективно действие, което означава, че подобрява работата на мозъка, повишавайки неговата активност и функционалност, което на свой ред ни зарежда с енергия и самочувствие.

Синият чай съдържа и флавоноиди, които увеличават изработването на колаген, подобрявайки еластичността на кожата. Той е полезен за косата, тъй като съдържа антоцианин, усилващ кръвотока в кожата на главата, укрепвайки фоликулите на космите. Чаша син чай, изпита между две хранения, ще възпрепятства усвояването на глюкозата от храната и понижава нивото на захар в кръвта.

Пиенето на син чай влияе и на психиката, защитава сърцето и други органи, подобрява метаболизма, физическото състояние и външния вид на човека.

Трябва обаче да се знае, че не всеки чай е полезен за всички и не в каквито и да е количества. Някои категории хора трябва да се посъветват със специалист, преди да го включат в менюто си. За кои по-точно става въпрос?

Бременните жени. Чаят съдържа определено количество кофеин, който стимулирайки плода, оказва негативно влияние на неговото развитие. Някои смятат, че тъй като червеният чай съдържа по-малко кофеин, не е вреден за бременните. Но всъщност и червеният, и зеленият чай не се отличават от останалите в това отношение.

Данни на японски изследователи сочат, че в пет чаши силен чай дневно се съдържа такова количество кофеин, което може да доведе до недостатъчно тегло при новороденото. Освен това кофеинът предизвиква сърцебиене и засилва уринирането, което увеличава натоварването на сърцето и на бъбреците и повишава вероятността от поява на токсикоза.

Болните от язва на стомаха и дванайсетопръстника, както и хората с повишена киселинност в стомаха, трябва да пият чай умерено, въпреки че той стимулира храносмилането. В здравия стомах се съдържа съединението фосфорна киселина, която понижава секрецията на стомашна киселина в клетките на стомашната стена, но съдържащият се в чая теофилин може да потисне функцията на това съединение и така да се появи излишък от стомашна киселина, която пречи на заздравяването на язвата. Ето защо язваджиите не бива в никакъв случай да пият силен чай.

Хипертониците и страдащите от атеросклероза също трябва да посягат внимателно към чая, а в периоди на обостряне да се откажат от червения и силно запареният друг чай. Това е свързано с теофилина и кофеина, които действат възбуждащо на централната нервна система. А когато кората на главния мозък е в състояние на възбуждане, кръвоносните съдове на мозъка се свиват и това е опасно за страдащите от атеросклероза, защото може да предизвика образуването на тромби в мозъка.

Страдащите от безсъние трябва да не пият силен чай преди лягане, защото той възбужда нервната система и главния мозък, пулсът им се учестява, кровотокът се ускорява и заспиването в такова състояние е практически невъзможно.

Болните с висока температура също трябва да внимават. Защото противно на общоизвестното мнение, че горещият чай утолява жаждата и затова е полезен и при повишена телесна температура, съвсем не е вярно. Британски фармаколози установили, че силният чай не само не е от полза за хората с висока температура, но – обратното, теофилинът в чая повишава телесната температура. Освен това той притежава диуретично действие, понижавайки ефективността на антипиретичните медикаменти.