Противораковите свойства на чая са известни отдавна на учените, но механизмът на това действие досега оставаше загадка. Най-после шведски учени установиха как точно чаят предпазва от развитие на рак. Оказало се, че той понижава нивото на естрогена в кръвта на жените, което влияе благоприятно на тяхното здраве.

Експерти от Университета в Упсала открили, че съединенията, съдържащи се в чая, променят експресията на гените, отговарящи за изработването на естроген.  В големи количества този женски полов хормон притежава онкогенни свойства. В мъжкия организъм естрогенът също присъства. Противораковият ефект на чая обаче се проявява само при жените.

Наскоро американски учени от Калифорнийския университет проведоха експеримент върху мишки, като хранили животните с тлъсти и сладки храни. Едната група обаче получавала екстракт от черен чай, а другата – екстракт от зелен чай. Резултатите показали, че полифенолите в черния чай променят енергийния обмен в черния дроб.

При мишките и от двете групи в червата останали по-малко бактерии, свързани със затлъстяването и повече бактерии, свързани с ниската телесна маса. Но само при гризачите, употребявали екстракт от черен чай, се увеличил броя на бактериите Pseudobutyrivibrio.

Изводът на учените бил, че черният чай и зеленият чай съществено влияят на чревната микрофлора. И, съдейки по всичко, черният чай пази от затлъстяване и укрепва здравето не по-лошо от зеленият.