Съдържащите се в чая вещества влияят на активността на гените, свързани с развитието на рака и метаболизма на женските полови хормони. При кафето такъв ефект не е открит. Това са резултатите от изследване на шведски учени от Университета в Упсала, публикувани в списание Human Molecular Genetics.

Известно е, че фактори като храна, вода, пушене, състав на атмосферата, могат да предизвикат изменения в активността на гените. Тези изменения се наричат епигенетични.

Шведските учени се заели да изяснят дали пиенето на чай или на кафе води до епигенетични изменения. Защото според предшестващи изследвания, биологично активните вещества, съдържащи се в тези напитки, понижават риска от различни тежки заболявания, потискайки ръста на тумори и намалявайки нивото на възпаления в организма.

За това учените провели геномни изследвания на повече от три хиляди мъже и жени от европейски произход. Оказало се, че чаят предизвиква епигенетични изменения само у жените, но не и у мъжете. И повечето такива изменения засягат активността на гените, свързани с развитието на онкологични заболявания и метаболизма на женския полов хормон естроген. Докато при кафето не била открита способност за предизвикване на епигенетични изменения.

Полезното въздействие на чая върху женския организъм може да се обясни със съдържащите се в него биологично активните вещества катехини върху „изключването“ и „включването“ на специфични гени. За да отговорят еднозначно на този въпрос обаче, учените ще продължат изследването.