Четири чаши чай в пакетчета осигуряват препоръчваната дневна доза от флуорни съединения, заздравяващи зъбния емайл и предотвратяващи появата на кариес, установили британски учени, съобщава списание Nutrition Bulletin.

Учените тествали 49 сорта чай от елитни до декофеинизирани. Оказало се, че най-високо ниво на съдържание на флуор има в евтините чайове в пакетчета и в безкофеиновия чай. Чаша такъв чай – 240 милилилтра, съдържа средно около 1,75 милиграма флуориди, докато в чаша елитен зелен май има само 0,46 милиграма от тези съединения.

Европейските препоръки за употребата на флуорни съединения са до 7 грама дневно за възрастни. Така че четири чаши пакетиран чай дневно напълно удовлетворяват потребностите на организма от тези вещества, отбелязват авторите на изследването. Смята се, че флуоридите помагат за укрепване на зъбния емайл и защитават зъбите от кариес.

А когато съвсем по английска традиция добавите в чая и малко мляко, това ще помогне да избелите зъбите си, установили специалисти от Стоматологичното училище Алберт под ръководството на д-р Ава Чау.