Когато ви се прииска да изпиете чаша силен чай, непременно добавете към него и малко мляко. Това ще запази белотата на зъбите ви, предупреждава Ава Шоу, преподавател в стоматологичния факултет на канадския университет Алберт.

Чаят е втората най-употребявана напитка в света и влияе силно на зъбите. Колкото повече чаят се обработва или окислява, толкова повече оцветителни свойства притежава той. Ние установихме обаче, че добавянето на мляко в него намалява способността му да оцветява зъбите, обяснява Шоу.

Тя е разработила свое изследване, за да може да запознае студентите си с хигиена на устната кухина. Казеинът – основният белтък в млякото, свързва дъбилните вещества – водоразтворими съединения, които отговарят за голяма част от оцветяващите свойства на чая и предотвратява оцветяването на зъбите, обяснява Шоу.

Използвайки извадени човешки зъби като образци, Шоу и студентите й фиксирали цвета на естествените зъби преди да ги подложат на процедура по оцветяване, като изключили зъбите с пломби, признаци на кариес или пукнатини.

Едни от зъбите били поставени за 24 часа в чай, други - в чай с мляко при температура 37 градуса. След това отново фиксирали цвета им.

Резултатите показали, че компонентът от млякото – казеин, отговаря за отслабване на оцветителните свойства на чая. Открихме също, че чаят с мляко по-ефективно избелва зъбите, отколкото избелващите зъбни пасти, категорична е Шоу.