Изследователи от университета Toхоку в Сендай, Северна Япония, са открили, че по-възрастните хора, които редовно консумират портокали, лимони и други цитрусови плодове, са по-малко склонни да развият състояния като деменция с напредване на възрастта.

Статия, публикувана в British Journal of Medical Nutrition, разглежда как цитрусовите плодове могат да предотвратят деменцията, състояние, което е често срещано при много възрастни хора в страни със застаряващо население, като Япония.

Учените провели шестгодишно проучване на 13 000 участници, които са били поне на 65 години в началото на изследването.

Резултати от изследванията показали, че хората, които ядат цитрусови плодове три или четири пъти седмично, имат с 18% по-нисък риск от деменция. А тези, които ядат цитрусови плодове почти всеки ден, намаляват риска от развитие на деменция с поне 23%. Заключението на изследователския екип е, че честата консумация на цитрусови плодове може да намали риска от деменция.

Деменцията, състояние, при което има значително намаляване на когнитивната функция, е нарастващ проблем в Япония. 4,6 милиона души в страната страдат от това заболяване, което е значителен риск за застаряващото население там. Министерството на здравеопазването очаква в Страната на изгряващото слънце до 2025 г. тази цифра да се увеличи до 7,3 милиона души (един на петима души на възраст 65 и повече години).