Хората, които има защо да стават сутрин рано, спят по-добре и рядко страдат от разстройства, свързани със съня, установили американски невробиолози от Северозападния университет, чието изследване е публикувано в списание Sleep Science and Practice.

Учените анализирали данни от анкета с участието на над 800 възрастни хора, които не страдат от старческа деменция. Средната възраст на анкетираните била 79 години. Те отговаряли на въпроси, свързани с целите в живота им и качеството на техния сън.

Оказало се, че възрастните хора, които имат планове за бъдещето, по-рядко страдат от безсъние в сравнение с другите, които не са заети с нищо. Наличието на цел в живота облекчава заспиването, прави нощния сън по-здрав и спокоен, избавя от чувството на сънливост през деня, коментират учените.

При заетите възрастни хора рискът от сънна апнея бил с 63% по-млък, а рискът от поява на синдрома на неспокойните крака - по-малък с 52%. Тези симптоми обикновено са най-изразени нощем.

Макар че участниците в изследването били възрастни, изследователите са уверени, че съществуването на цел в живото, на големи планове за бъдещето, на осъзнатите ценности и необходимости могат да помогнат да се спасим от проблемите със съня във всяка възраст.