Цвеклото ефективно регулира кръвното налягане, уверяват учени. То съдържа нитрати, които се превръщат в организма в азотен оксид, а той разширява кръвоносните съдове. Това е, което ви позволява да понижите кръвното и същевременно да намалите риска от инсулт и сърдечен удар. В допълнение, азотният оксид засилва притока на кръв към мозъка.

Плюс това цвеклото може да потисне възпалението - тайната се крие в естествения пигмент беталайн. А както знаем, възпалението стои зад цяла редица заболявания, включително сърдечно-съдови, рак и увреждане на мозъка.

Експертите цитират проучване сред спортисти, които са пили сок от цвекло. Това е идеална спортна напитка, която намалява умората и тежестта на мускулните болки след тренировка. Така работят нитратите, които намаляват натоварването върху сърцето и белите дробове, като същевременно засилват мускулната функция.

Експериментите с професионални колоездачи доказали, че сокът от цвекло повишава издръжливостта и спомага за подобряване на атлетичните показатели.

Експертите съветват да използвате цвекло под формата на сок, да го добавяте към коктейли и салати в суров вид. Полезни са и чипсът от естествено цвекло, както и маринованото цвекло.