Хъркането увеличава риска на човек да получи сърдечен удар в бъдеще повече отколкото наднорменото тегло, тютюнопушенето или високия холестерол, твърдят американски учени. Те приписват това на факта, че с хъркането се сгъстяват кръвоносните съдове.

Според изследователи от болницата „Хенри Форд“ в Детройт, хъркането може да бъде предпоставка за развитието на сърдечни заболявания и сърдечни пристъпи. Учените откриха, че хъркащите изпитват неблагоприятни промени в каротидната артерия, дори и тези без сънна апнея.

Драматичният характер на инфарктите може да създаде впечатление, че те изненадват хората, но обикновено има редица предупредителни знаци, които се появяват много преди катастрофално събитие. Хъркането може да показва, че сте изложени на по-голям риск от тези, които са с наднормено тегло, пушат или имат висок холестерол, казват изследователите.

Според тях с хъркането лигавицата на двата големи кръвоносни съда се сгъстява, снабдявайки мозъка с кръв и кислород. Подобна промяна е предвестник на атеросклерозата, процес, при който съдовите тъкани се втвърдяват и вътре в съдовете се натрупва плака. Това състояние е причина за много инфаркти.

При хората, които хъркат, настъпват неблагоприятни промени в каротидната артерия, стените на които започват да се сгъстяват и се възпаляват.

Хъркането е повече от досаден фактор и не трябва да се игнорира. Хъркащите се нуждаят от лечение в същата степен, както го изискват сънната апнея, високото кръвно налягане или други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, казва д-р Диб, ръководител на проекта.