Знае се, че хрянът има мощно бактерицидно свойство. Благодарение на употребата на хрян, древните хора почти не се разболявали и дори нямали настинка. Те добавяли хрян в различни ястия, особено при зеленчуци като домати или краставици.

Европейците се запознават с това растение едва през 15 век, докато славяните вече използвали хряна от много векове. Хрянът ненапразно е наречен спасител от появата на чумата.

Учените се опитали да разберат дали хрянът е полезен за съвременен човек и стигнали до извода, че той не е загубил лечебните си свойства в наше време.

Това растение има отлично свойство като имуностимулант. Нито един продукт няма свойствата на хряна, тайната на който е в голямото съдържание на витамин С – повече, отколкото в портокалите или лимоните, установили те.

Хрянът се препоръчва не само за ядене, но и да се правят тинктури от него за разтриване на коленете или другите стави. Препоръчва се срещу заболявания като артроза и артрит. Лекарите препоръчват също и дъвченето на хрян (без се поглъща) по време на хрема или при обостряне на синузит.

Единственото забранено нещо е, че не можете да давате хрян на деца под три години. Също така не се препоръчва на бременни жени и кърмачки.