Контролирането на теглото с правилната храна е един от доказаните начини за предотвратяване на затлъстяването. Включете в диетата си храните, които ускоряват изгарянето на мазнини по време на физическа активност и това ще ви помогне да отслабнете.

Показателите сочат, че човек с индекс на телесната маса (ИТМ) 25 или повече е с наднормено тегло, а човек с ИТМ 30 или повече е със затлъстяване. Значителните излишни мазнини представляват сериозна заплаха за здравето, свързана с развитието на диабет и сърдечно-съдови заболявания, патологии на опорно-двигателния апарат и някои видове рак.

Има храни, които се борят със затлъстяването и стимулират отслабването, пише Times Now. За тези, които искат да отслабнат, експертите съветват периодично да консумират тези пет храни, които подобряват процесите на изгаряне на мазнини, като същевременно поддържат здравето.

Портокали. Витамин С помага при окисляването на мазнините, което подобрява храносмилателните функции, насърчава активния метаболизъм, улеснява загубата на тегло и контрола на килограмите. Освен това витамин С е един от най-добрите хранителни компоненти за подпомагане на имунната система (това е важно за добрия метаболизъм).

Бадеми. Те са много полезни за управление на теглото и предпазват от наддаването на килограми. Свойствата им за изгаряне на мазнини идват от комбинация от протеини, антиоксиданти и фибри, като всички те имат доказан принос за загубата на тегло.

Овесена каша. Кашата, направена от пълнозърнести овесени ядки, наситени с диетични фибри, се задържа в стомаха по-дълго от другата храна, което ви позволява да не изпитвате глад дълго време. В резултат на това - ядете по-малко и намалявате дневния прием на калории.

Храни, богати на калций. Минералът участва в термогенезата - процесът на генериране на топлина в тялото, който задейства мастната тъкан. Освен това калцият ефективно подпомага здравето на костите и мускулите и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Авокадо. Яденето на здравословни мазнини в разумно количество потиска глада и насърчава загубата на тегло, казват експертите. Това е видът мазнини, които се съдържат в авокадото. Употребата му помага да се поддържат високи нива на хормона на ситостта лептин в организма. В резултат на това човек има чувство за ситост и губи апетит за дълго време, което допринася за загубата на тегло.