Стресът е психично състояние на човека, при което се чувства силна емоционална и физическа активност. Подобно състояние е реакция на организма на външни и вътрешни дразнители – както негативни, така и положителни. Външни дразнители могат да са и пренапрежението, и негативните емоции, и монотонната суета, и голямата радост.

Какви храни трябва да включите в менюто си, за да поддържате имунитет на фона на емоционалното изтощение? Ето кои се те според специалистите.

Зелени зеленчуци

Те съдържат витамини-антиоксиданти, които извеждат организма от стресово състояние, а калият е необходим за нервната система.

Цитрусови

Техните антистресови свойства се дължат на витамин С.

Шоколад

Той помага за изработването на ендорфини, известни като „хормони на щастието“.

Бадеми

Тези ядки могат да подобрят работата на имунната система и понижат нивото на възпаление. Това установили британски учени от Института за хранителни изследвания. Учените открили, че веществото от люспата на бадема има имуномодулиращи и противовирусни свойства, а веществата в ядките могат да намерят приложение в лечението на хронични и инфекциозни заболявания.

Лабораторните експерименти показали, че екстракт от люспата на бадема потиска репликацията на херпесния вирус в клетките, заразени с HHV-2.

Магнезий, цинк, витамини В2 и Е, съдържащи се в бадема, участват в производството на серотонин, който управлява настроението и се бори с негативните ефекти от стреса.

Морски дарове

Мазните риби са източник на омега-3 мастни киселини, които участват в работата на нервните клетки.

Оранжеви плодове и зеленчуци

Красивата ярка окраска на тези плодове и зеленчуци се дължи на бета-каротинът, който в организма под въздействието на ферменти се преобразува във витамин А.

Оранжевите плодове зеленчуци са богати още на витамин С и съдържат бета-криптоксанин. Това вещество притежава претивовъзпалително действие и е антиоксидант, който препятства разрушителното действие на свободните радикали.

Бета-каротинът осигурява нормалното кръвообращение в нервната система.

Зелен чай

Пиенето на чай настройва за релакс, а антиоксидантите осигуряват антистресов ефект.