Коронавирусът може да повлияе отрицателно на мозъчната функция и консумацията на храни, които повишават нивата на допамин, е един от най-добрите начини за предотвратяване на тези неврологични разстройства, твърдят учените.

Допаминът е мозъчен невротрансмитер, свързан с паметта, вниманието и функциите за контрол на теглото. Той също така играе важна роля за ограничаване на импулсивното поведение, предотвратявайки болестта на Паркинсон.

Според проучвания, изучаващи морфологията на COVID-19, коронавирусът е способен да променя допаминовите пътища в мозъка, както и да провокира други невронни промени до развитието на енцефалит.

В контекста на пандемията на коронавирус, увеличаването на нивата на допамин в организма чрез диета може ефективно да помогне за предотвратяване на такива вирусни заболявания. Когато нивата на допамин са високи, това засяга центъра на удоволствието, което води до подобрено настроение и мотивация. Недостигът му води до липса на ентусиазъм, депресия, допринася за студени крака, ниско сексуално влечение, умствена умора, проблеми с концентрацията, казват учените.

Лекарите посочват продуктите, които са важни за повишаване нивата на допамин.

Бадеми. Протеинът е необходим за повишаване нивата на допамин в тялото, а бадемите са богати на тирозин, аминокиселина, която насърчава синтеза на протеини.

Банани. Плодът съдържа тирозин, който в допълнение към флавоноида кверцетин стимулира производството на допамин особено интензивно. В допълнение, бананите съдържат много витамини, които подпомагат мозъчната функция.

Млечни продукти. Прясното и натуралното кисело мляко съдържат важни аминокиселини - фенилаланин, тирозин, прегненолон, които са градивните елементи на допамина и основните хормони на организма.

Риба. DHA или докозахексаеновата киселина е вид омега-3 мастна киселина, която - освен способността си да повишава нивата на допамин в мозъка, има и способността да облекчава симптомите на синдрома на дефицит на внимание и хиперактивност, деменция.

Кафе. Като стимулант на централната нервна система, кофеинът помага да се освободи важен невротрансмитер, повишавайки бдителността и концентрацията. Зеленият чай и тъмният шоколад също са богати източници на кофеин.

Грозде. То съдържа жизненоважния антиоксидант ресвератрол, който също има благоприятен ефект върху мозъка, предпазвайки клетките му от възможно възпаление.

Спанак. Консумирането на зелени листни зеленчуци активира производството на серотонин, невротрансмитер, подобен на допамина.

Гъби. Те съдържат веществото уридин, което играе активна роля в синтеза на нови допаминови рецептори, което подобрява паметта, бдителността и предотвратява развитието на психични разстройства, включително депресия и промени в настроението.

Овес. Той е богат на сложни въглехидрати, които регулират производството на триптофан, аминокиселина, участваща в производството на серотонин. Известен още като „хормон на щастието“, той помага за регулиране на настроението, съня, апетита и др.