Тези пет растителни храни са задължителни в диетата на хората с диабет, тъй като могат естествено да понижат високата кръвна захар и да повишат имунитета, твърдят диетолозите.

Лекарите напомнят, че при диабета е важно да се предприемат някои мерки за укрепване на имунната система. Предвид днешната пандемия на коронавирус, това е особено опасно.

Включвайки в диетата си храни, богати на растителни вещества, вие не само ще укрепите имунната си система, но и ще бъдете много по-успешни в поддържането на нивата на кръвната захар на здравословно ниво, уверяват експерти пред Times Now.

Нахут. Той съдържа имуностимулиращия минерал цинк и няколко други минерала, които могат да помогнат за намаляване на риска от заболяване. Протеинът, който е богат на нахут, не само помага за укрепване на имунната система, но и подобрява контрола на апетита, което е важно за диабетиците. Освен това нахутът е пълен с фибри.

Увеличаването на приема на фибри помага за понижаване на кръвната захар на гладно, стимулира загубата на тегло и повишена чувствителността към инсулин, което може допълнително да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар, казват експертите.

Моркови. Суровите моркови, за разлика от варените, имат нисък гликемичен индекс, което ги прави отлична храна за диабетици. Този скромен и широко достъпен зеленчук е богат на бета-каротин, основен източник на витамин А, както и лутеин, който може да помогне за поддържането на здравето на очите. Освен това антиоксидантите в него намаляват риска от рак.

Пиперки. Те са нискокалорични и богат на витамин С, имат способността да изчистват свободните радикали, които причиняват окисляване и увреждат клетките в тялото. Чешките не съдържат нишесте, което означава, че имат минимален ефект върху нивата на захарта. Съдържат мощни имуноподдържащи агенти, като витамини А, Е, К1, фолиева киселина, калий, капсантин, виолаксантин, лутеин, кверцетин и лутеолин.

Кръстоцветни зеленчуци. Броколито, зелето, карфиолът и други видове зеле са отлични източници на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които могат да предпазят от опасни заболявания, включително рак. Зелето е богато на витамин С, който поддържа здравословен имунен отговор. Фибрите на кръстоцветните и антиоксидантите в тях могат ефективно да понижат нивата на кръвната захар.

Ядки. Техният несъмнен плюс за диабетиците е изключително малкото количество въглехидрати. Различни изследвания показват, че редовната консумация на ядки може ефективно да намали възпалението и да понижи нивата на кръвната захар. Медта и витамин В6, съдържащи се в орехите, повишават имунитета и поддържат здравето на нервите.