Косата изисква постоянно снабдяване с хранителни вещества, за да остане здрава и красива. Особено важни са грижите за нея през студените месеци, когато косата става особено чувствителна към студа.  Лошата диета може да я лиши от основни микроелементи и да я направи слаба или тънка. Въпреки че фактори като възраст, генетика, хормонални промени и стрес могат да повлияят на растежа на косата, хранителните дефицити са основна причина за косопада.

Ето на какво да наблегнете, за да запазите добрия й вид.

Авокадо. Плодът е богат на витамин Е, витамини от група В, калий, омега-9 мастни киселини, фолиева киселина и мононенаситени мазнини, полезни за сърцето. Тези хранителни вещества спомагат за растежа на косата.

Плодове. Те съдържат високи нива на витамин С, антиоксидант, който помага за предпазване на космените фоликули от оксидативен стрес и увреждане. Други основни източници на витамин С са чушките и цитрусовите плодове.

Яйца. Яйцата са богати на протеин, който е строителният материал за структурата на косата. Те съдържат също витамини А и D, каротини, лутеин и цинк, които допринасят за здравината й.

Смокини. Тези плодове са отличен източник на желязо, калий, магнезий и витамини А и Е.

Лененото семе. То е богато на омега-3 мастни киселини, които подхранват косъма и поддържат неговата плътност. Ленените семена са богати още на витамин В1, магнезий, фосфор и селен..

Водорасли.  Ако ги включите в менюто си, ще си осигурите желязо, L-лизин, цинк, витамини В2 и В5, фолати и магнезий.

Листни зеленчуци. Зелените листни зеленчуци, като спанакът, са добри източници на желязо, селен и витамини.

Манго. То съдържа силициев диоксид, който спомага за укрепване на кичурите коса. В допълнение, мангото е добър източник на витамини А, В6 и С и фолиева киселина.

Тиквени семена. Тези семена са богати на цинк, който помага за предотвратяване на сухотата на скалпа. Те също съдържат желязо, фосфор, магнезий, манган, мед и протеини, които допринасят за растежа на косата.