Имунитетът отслабва със зимата, а с настъпване на пролетта организмът ни става все по-изтощен и податлив към сезонни заболявания. Трябва ли да купуваме витамини от аптеката, за да го подсилим?

Не би било необходимо, ако познавате добре и ползвате необходимите храни. Кои са те?

Ръжен хляб

Ръженият хляб съдържа маса необходими аминокиселини и витамини, както и полезни за храносмилането фибри. Трябва да се включи в менюто, когато в него няма достатъчно витамини от група В, витамини РР и Е.

Сметана

Истинската домашна сметана съдържа аскорбинова киселина, витамини А и Е, микроелементи, калций в достъпна за усвояване форма и полезни млечни бактерии. Сметаната нормализира чревната дейност. Тя съдържа правилния – добър холестерол, необходим за поддържане на еластичността на стените на кръвоносните съдове.

Елда

Елдата или гречката, както някои я наричат, идва от Хималаите. Но по рафтовете на магазините вече я има в изобилие.

Кашата от елда прочиства организма от лошия холестерол. Тя е много полезна за диабетиците, бременните, децата, както и за всички останали, които искат да отслабнат.

Кисело зеле

Само 100 грама кисело зеле съдържа повече витамин С, отколкото еквивалентното количество портокали или лимони. Освен това киселото зеле е богато на фибри, което е много важно за храносмилането.

Боровинки

От корена до плода боровинката е пълна с полезни вещества. От листата й правят вкусен, ароматен и полезен чай и лечебни отвари, а плодовете замразяват. Ако сте постъпили предвидливо и сте замразили боровинки през лятото, то знайте, че във фризера ви се крие вълшебен за здравето продукт.

Тези малки плодове съдържат толкова тонизиращи вещества, че може да им завиди дори любимото на всички кафе. Боровинките смъкват кръвното, пречат за развитието на възпаления, повишават имунитета, насищат организма с витамини, антиоксиданти и микроелементи. Две лъжички боровинки дневно – и никаква зимна депресия няма да успее да ви сломи, а простудите и грипът ще стоят далеч от вас.

Ряпа

Тя е питателна, но от нея не се пълнее. Сладникавият кореноплод притежава свойството да заздравява рани и да спира възпаленията. В ряпата има антисептични вещества, които не дават на плода да се изпорти бързо. Съвременната диетология едва сега започва да оценява този незаслужено забравен зеленчук.