Млякото снабдява тялото с калций, който е полезен за костите, но не всеки може да консумира мляко. Лекарите предполагат, че има и други продукти, които са доказали способността да укрепват костите и да намаляват риска от счупвания.

Кисело-млечни продукти. Киселите кисели млека, кефирът и заквасената сметана могат да се абсорбират добре дори при непоносимост към лактоза. Много учени смятат, че употребата на млечни продукти е по-полезна за възрастните от млякото и неговите производни. Включително за укрепване на костите. Проучване в Швеция показа, че консумацията на млечни продукти при жени намалява риска от счупвания с 10 процента и риска от ранна смъртност с 15 процента.

Зелен чай. Учени от Тексаския университет откриха, че консумацията на 5 чаши зелен чай дневно увеличава костната плътност за три месеца. Пиенето на 3 чаши зелен чай на ден ефективно намалява риска от фрактури на тазобедрената става при жени и мъже над 50 години.

Сини сливи. Наличните научни доказателства показват, че сини сливи помагат за забавяне на загубата на кост. Учените препоръчват включването на сини сливи в диетата на жени, навлезли в менопауза. През този период от живота им костите отслабват особено интензивно. Експериментите показват, че жените, които използват сини сливи, имат по-висока минерална плътност на костите.

Сирене. Този продукт е с високо съдържание на витамин К2, който спомага за укрепването на костите. Особено наситени с него са такива сортове сирена като Gouda, Brie, Edam, Cheddar, Swiss.

Портокали и други продукти с витамин С. Загубата на минерали в костната тъкан се засилва поради липса на този витамин. По време на тестове върху гризачи се оказа, че използването на портокалова каша помага за увеличаване на здравината на костите. Лекарите препоръчват да се ядат плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамин С - в допълнение към портокалите, това включва ягоди, брюкселско зеле, чушки, пъпеш, ананас, киви и карфиол.

Шоколад. Учените отбелязват, че плътността на костите е свързана с нивата на магнезий, които намаляват с възрастта. Магнезият е необходим за превръщането на витамин D в активната му форма и за усвояването на калция.

При повечето възрастни нивото на магнезий в организма е по-скоро ниско от нормалното. Експертите съветват да се яде тъмен шоколад със съдържание на какао поне 70% - това е отличен източник на магнезий.