Детоксикираният черен дроб подобрява цялостното здраве и външен вид на човека. Специалистите по хранене посочват храните, които ускоряват процеса на прочистване на черния дроб от токсини.

Вода. Чистата питейна вода е един от най-добрите помощници за черния дроб. С чаша вода лекарите препоръчват да започнете деня си и да го завършите пак с вода. В достатъчни количества водата помага на тялото да се освободи от химикалите и токсините - всички онези компоненти, които преминават през основния му филтър - черния дроб. За да не се застоят в него дълго време, пийте вода.

Чесън. Този зеленчук съдържа серни съединения, които помагат за активиране на ензимите в черния дроб и по този начин засилват филтриращата му способност. В допълнение, чесънът съдържа много алицин и селен, които предпазват черния дроб от увреждане.

Куркума. Употребата й стимулира регенерацията на чернодробните клетки, а също така увеличава естественото производство на жлъчка, което ускорява елиминирането на токсините от организма.

Лимон. Пиенето на топла вода с лимон е чудесен начин за „почистване“ на черния дроб. Има доказателства, че в отговор на водата с лимон, черният дроб произвежда повече ензими.

Ябълки. Ябълките съдържат мощни флавоноиди, които могат да се борят с възпалителните заболявания. В състава на плода влизат такъв вид фибри като пектин, който помага да се изчисти тялото от натрупвания на нежелани вещества.

Цвекло. Непретенциозният зеленчук перфектно предпазва жлъчните пътища в черния дроб от токсични увреждания.

Авокадо. Съдържа съединения, които могат да защитят организма от увреждане на черния дроб. По-специално, те защитават органа от увреждане от токсичното вещество галактозамин.

Кориандър. Уви, малко хора знаят, че кориарнъдър има способността да отстранява тежки метали от тялото, заради действието на които настъпва сериозно увреждане на черния дроб.