С наближаване на зимните месеци имунитетът ни започва да става уюзвим. Продуктите за повишаване на имунитета, които нашите консултанти препоръчват, са лесно достъпни през всички сезони. Редовната консумация на поне шест от тях ефективно подобрява здравето.

Ябълки. Те съдържат кверцетин - естествен флавоноид, който има способността да защитава мозъчните клетки от развитието на разрушителни процеси. Освен това ябълките служат като добре дошли храна за чревните микроби, употребата им подобрява микрофлората. Ако ядете ябълки редовно, бактериите започват активно да създават мастни киселини, идеални за осигуряване на киселинно-алкален баланс в червата, а също така произвеждат веществото бутират, което е необходимо за храненето на клетките на чревната стена.

Банани. Яденето на един банан дневно позволява на възрастните да контролират кръвното си налягане и може да предпази децата от развитие на астма.

Бобови растения. Фасулът е най-богатият източник на полезни микроелементи (желязо, калций, калий, магнезий, сяра, каротин, цинк, мед, лизин, витамини E, A, C, PP). Медта активира производството на хемоглобин. Сярата предпазва от кожни заболявания и ревматизъм. Цинкът е регулатор на метаболизма на въглехидратите. Употребата му повишава защитните сили на организма и служи като превенция на рака.

Зеле. Това е незаменим инструмент за възстановяване на червата и нормализиране на храносмилането. Зелето е един от най-богатите на фибри зеленчуци, който подобрява подвижността на червата и ускорява елиминирането на преработените храни от организма. Най-ефективни са бялото и червеното зеле, полезно е да ядете всеки ден около 150 грама, приготвени по всякакъв начин.

Мазна риба. Не е задължително да е сьомга. Това може да са сардини или херинга. Омега-3 киселините, съдържащи се в мазната риба, намаляват вероятността от сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечни пристъпи. Тези киселини повишават и нивото на "хормона на щастието" серотонин.

Овесена каша. От всички зърнени култури овесът е с най-високо съдържание на фибри, включително разтворим бета-глюкан, който абсорбира и премахва холестеролните отлагания от организма и нормализира нивата на кръвната захар. Бета глюканът е известен като имуностимулант. Благодарение на действието си в червата, местният и системен имунитет произвеждат оптималното количество антитела, необходими за защитата от патогенни фактори.

Зърнени култури. Обърнете внимание на евтиния ечемик, опитайте да го използвате като алтернатива на купешкия хляб. Червата ви ще получат фибри, което е изключително полезно за оздравяване на микрофлората.

Кефир. Кефирът съдържа непатогенни микроорганизми, които влияят положително на човешкото тяло отвътре - пробиотици. По-специално, полизахаридът на кефирните гъби в него повишава защитния имунитет и има антимикробен ефект.