Приблизително 30% от възрастните изпитват безсъние от време на време, а ново проучване на американски учени от Колумбийския университетски колеж предполага, че вината е в диетата. По-специално, в лесно усвоимите въглехидрати - бял хляб, захар, бял ориз и др., които имат отрицателен ефект върху съня.

Безсънието често се лекува с когнитивно-поведенческа терапия или медикаменти, но те могат да бъдат скъпи или да имат странични ефекти.

Чрез идентифициране на други фактори, които водят до безсъние, можем да намерим прости и евтини начини с по-малко странични ефекти, казва ръководителят на изследването Джеймс Гангуиш, доцент в Колежа за лекари и хирурзи в Колумбийския университет.

Гангуиш и неговият екип събрали данни за над 50 000 участници в „Програмата за опазване на женското здраве“, в която дамите попълвали анкета за начините си на хранене. А изследователите трябвало да установят дали жените с по-висок гликемичен индекс в диетата често развиват безсъние.

Различните видове и количества въглехидрати увеличават нивата на кръвната захар в различна степен. Високо рафинираните въглехидрати - като добавена захар, бял хляб, бял ориз, имат по-висок гликемичен индекс и по-бързо повишават кръвната захар.

Когато кръвната ви захар се повиши бързо, организмът ви реагира чрез отделяне на инсулин и в резултат на това понижаването на кръвната захар може да доведе до отделяне на хормони като адреналин и кортизол, които могат да попречат на съня, обяснява Гангуиш.

Изследователите смятат, че внезапните скокове и спад на кръвната захар след консумация на рафинирани въглехидрати могат да предизвикат безсъние.