Калцият е един от най-важните минерали за човешкото тяло - заедно с фосфорната киселина, той образува опорно-двигателния апарат - не само костите, но и мускулите. Калцият е изключително важен микроелемент, така че е полезно да се знае какви всекидневни храни могат да го отмият от организма.

Кафе

Кафето е диуретична напитка и в този смисъл прекомерната му консумация не носи ползи за човешкото здраве. 100 мг кофеин елиминира до 6 мг калций от тялото. За да попълните такова количество от минерала, трябва да изпиете 1,5-2 чаши мляко.

Ако кафето е неразделна част от всекидневната диета, тогава загубата на калций трябва да се компенсира със здравословни храни, като млечни продукти (със съдържание на мазнини до 5%), зеленчуци, плодове и ядки. Важно е менюто ви да е богато и разнообразно, тъй като калцият от различните продукти се усвоява от организма по различен начин.

За да не навредите на здравето, се препоръчва да се консумират не повече от 2-3 чаши по 100 мл кафе на ден.

Палмово масло

Палмовото масло пречи на усвояването не само на калция, но и на витамините (особено D). Без тези важни компоненти, скелетната система страда. Заплашена е от рахит, развива се сколиоза, ставите губят еластичността си, а количеството на вътреставната течност намалява.

Палмовото масло трябва да бъде ограничено колкото е възможно повече. Днес то се използва при приготвянето на много продукти, следователно, за да спасите тялото си, обърнете внимание на състава им, преди да ги закупите.

Подсладени газирани напитки

Подсладените газирани напитки съдържат голямо количество фосфорна киселина, която е полезна в малки дози, но ако идва от сладки газирани напитки, тя предизвиква обратен ефект. Например, може да причини ацидоза.

Подсладените газирани напитки създават дисбактериална среда в червата, в която не само калцият, но и други полезни минерали са трудни за усвояване. Някои газирани напитки съдържат и кофеин, който също влияе неблагоприятно на скелетната система. Разбира се, не е необходимо напълно да ги изоставите, но все пак си струва да дадете предпочитание на натуралните сокове или обикновената вода.

Сладкиши

Прекомерната консумация на сладкиши нарушава чревната микрофлора и тъй като чрез нея се усвоява калция, се създава недостиг на полезния микроелемент. Трябва да се помни, че много продукти от захар и брашно съдържат палмово масло. Достатъчно е да пиете само 1 чаша кола на ден и да хапвате 2 малки парчета торта, за да нанесете сериозна вреда на здравето си.

Продуктите от брашно и нездравословните сладки могат да бъдат заменени с плодове, сушени плодове, мед, дражета. Те не само ще задържат необходимия калций в организма, но и няма да доведат до натрупване на излишни килограми.