Трудно ли ви е сутрин да се разсъните? И вероятно кафето е първото нещо, от което очаквате да ви ободри. Не е само то, обаче.

Има продукти, които не по-зле от кафето могат да ви ободрят и да приведат в тонус всички органи в тялото ви. Тези продукти съдържат кофеин и други полезни вещества. За да се събудите и целия ден да сте бодри и заредени с енергия, трябва да изяждате поне един продукт от предложените от диетолозите. Ето ги.

Шоколад

Той съдържа достатъчно захар и стимулира освобождаването на ендорфини. А това е напълно достатъчно, за да получите запас от енергия за няколко часа поне.

Студена вода

Ще се чувствата много по-добре физически, ако сутрин със самото ставане изпиете чаша студена вода.

Горски плодове

Всеки плод е полезен, а най-добре би било, ако това са малини, боровинки или ягоди. Тези плодове са естествени стимулатори!

Портокалов сок

Цитрусовите плодове са находка за вечно дремещите хора! Сокът им е богат на витамин С, който зарежда организма с енергия, а ароматът на портокал, лайм или лимон стимулира мозъчната дейност.

Месо

Протеините в месото се преработват бавно, съответно и енергията се отделя по-бавно, но пък е достатъчна за по-дълго време. Разбира се, не бива да замествате кафето с късче месо и да очаквате веднага да се разсъните, но запасът от енергия ще ви бъде осигурен. Това се отнася и до рибата. Ако пред вас е тежък ден, по-добре изяжте парченце пилешко или риба, отколкото да посегнете към пастата или хляба.

Ядки

Те са също доста хранителни и ще ви помогнат да заредите батериите. Само не се увличайте! Особено вечер, защото тогава остатъкът от непреработена енергия се отлага и то - за съжаление, не в мозъка, а в други части на тялото.

Зелен чай

Ако изпиете чаша чай, ще сте бодри много по-дълго, отколкото след чашка кафе. Само дето след кафето веднага ще почувствате бодрост, докато ободряването след чая ще настъпи малко по-бавно.

Ябълки

Те съдържат бор, който повишава бдителността на организма – тоест, повишава се вниманието към детайлите. Ябълките съдържат и други полезни вещества, които са важни не само за зъбите.

Овесена каша

Тя е богата на сложни въглехидрати и фибри. А ако към нея добавите и нещо сладко, ще получите забележителна енергийна закуска.

Банани

В бананите има много натурална захар, която се усвоява успешно от организма. А това е енергия, нали?

Кисело мляко

То е прекрасен източник на продължителна енергия. Само не забравяйте, че млякото трябва да е без допълнителни подсладители.

Яйца

Това е известна супер храна, тъй като яйцата са богати на протеини, витамини и минерали, в това число и една от най-важните аминокиселини - левцин, необходима на организма за пълноценна работа и възстановяване след физически упражнения. Освен това те забавят преумората много успешно.