Настинката и грипът са значителни натоварвания за организма. Храната по време на заболяване може едновременно да помогне на тялото да се възстанови и да бъде вредна. Затова трябва да знаете как да се храните, ако сте болни.

Има продукти, които могат дори да влошат настинка или грип. Диетолозите отбелязват, че ако забележите симптоми на усложнение след консумация на определен продукт, откажете го докато продължава заболяването.

Храни, които могат да ви попречат да оздравеете:

Броколи

Броколи е надежден източник на витамини А и С, както и на фибри. Но с последното трябва да внимавате, когато сте болни.

Подобно на ненаситените мазнини, тялото е трудно да усвои фибрите. Ето защо е по-добре да добавите към диетата храни с ниско съдържание на фибри - по-специално птици, млечни продукти, обелени зеленчуци и плодове (именно кората съдържа най-голямо количество фибри).

Ядки

Въпреки факта, че ядките съдържат много полезни хранителни вещества, които помагат в борбата с инфекцията - по-специално, цинк и витамин Е, по-добре е да ги откажете в началото на заболяването, особено ако имате болки в стомаха или висока температура.

Факт е, че ядките са богати на ненаситени мазнини, за усвояването на които тялото трябва да работи усилено. А това означава да изразходвате част от енергията, която може да е необходима за борба с болестта.

В допълнение, ядките отделят хистамин.

Симптомите на непоносимост към хистамина са

зачервяване, сърбеж на очите и кожата;

хрема с отделяне на бяла слуз;

назална конгестия;

кихане;

обрив;

уртикария или екзема;

главоболие или мигрена;

стомашни спазми и диария;

понижаване на кръвното налягане.

Спанак

Спанакът има способността да увеличава производството на хистамин, химикал, който причинява алергии в големи количества. Ето защо, ако забележите обрив или зачервяване или почувствате силна умора или други симптоми, характерни за алергични прояви, е по-добре да го изключите докато боледувате.

По същите причини е по-добре да изоставите ягодите, доматите и цитрусовите плодове.