Ако искате да отслабнете с физически натоварвания, трябва да знаете, че тренировката ще ви помогне само с 20% да приведете в норма теглото си. Останалото може да го свърши храната. Как обаче правилно да се храним след тренировки, за да се заситим без да навредим на фигурата?

За добър ефект е най-добре напълно да се въздържате от храна половин час след тренировката. Ако обаче сте прегладнели съвсем, има храни, които няма да попречат на ефекта от тренировката, а дори напротив – ще тонизират мускулите ви.

Кои са тези храни?

Несладки плодове, като ябълки, портокали, мандарини, грейпфрут и дори банан – всички те се допускат от диетолозите след тренировка. Но само в малки количества! Заради внушителното количество въглехидрати, плодовете бързо наваксват изразходваните ресурси и запасяват организма с енергия и сила.

Нискомаслена извара и кисело мляко. Тези продукти помагат за нормализиране на белтъчния баланс и утоляват чувството на глад без да вредят на фигурата. Млечната диета е и отличен начин за смъкване на излишните килограми.

Белтъчни храни. В края на продължителната и качествена тренировка в организма продължава процесът на изгаряне на мазнини. Ето защо белтъчните храни ще помогнат за бързото възстановяване на мускулната тъкан. Яжте задушено или варено пилешко, морски продукти, бобови, яйца, без обаче да забравяте за свежите зеленчуци и салатите.

Смутита, плодови напитки и сокове. Тези напитки съдържат голям запас от хранителни вещества, които ободряват и ви правят по-издръжливи. Не бива обаче в тях да добавяте захар!

Протеинов шейк. Веднага след тренировка може да се поглезите с вкусен протеинов коктейл, който бързо ще възстанови силите ви след изтощителните тренировки, а също ще ускори протеиновият синтез в мускулите.