Има такива хранителни продукти, които могат да променят цвета на кожата, ако попрекалим с тях. Кои са те?

Изследване на американският учен Дейвид Перет и екипът му помогнало да открие, че някои плодове и зеленчуци „боядисват“ кожата ни и в много случаи лицето ни придобива много по-здравословен вид, пише Перет в American Journal of Public Health.

Само две допълнителни порции плодове и зеленчуци дневно в продължение на месец и половина са достатъчни, за да предизвикат забележими изменения в тена на кожата, твърди ученият. Хората, които ядат повече плодове и зеленчуци имат златен оттенък на кожата, който я прави да изглежда по-здрава и привлекателна. Последните изследвания говорят за това, че дори и неголеми подобрения в диетата осигуряват видими козметични преимущества, коментира доктор Рос Уайтхед от изследователския екип.

Има обаче и обратни примери. Вестник China Times описва случай как кожата и очите на възрастен китаец получили прекрасен зелен оттенък след паразитна инфекция – тази болест може да се появи след ядене на необработени охлюви. Тези, които ядат растения, измити с мръсна вода или пък пият замърсена вода, също са застрашени от развитие на такава инфекция. Във въпростия случай причина за заболяването на мъжа била всекидневната храна с речни охлюви. Лекарите от клиниката в Гуйчжоу извадили от черния му дроб четири паразитни червея, на които всъщност се дължал променения цвят на кожата му.