Когато момичетата растат, трябва да избягват всякакви строги диети, съветват диетолози, цитирани в The Daily Mail. През тези години организмът все още се развива и недостигът на полезни вещества е крайно опасен. Трябва да се наблегне на калция и магнезия – тоест на зелените листни зеленчуци, на ядките, семките, пълнозърнестите храни, бадемовото мляко и смокините. В този период момичетата трябва да ядат полезни мазнини, като омега 3, съдържащи се в мазната риба, чията и лененото семе. Фибрите и цинкът ще повлияят добре на кожата и ще предпазят девойките от акне. Но не забравяйте и за спанака.

В храната на младите жени до 25 години трябва да има здравословни продукти. Витамин В ще помогне на тялото да се справи с приема на повече алкохол, който често се пие по купоните. Диетолозите съветват да се ядат повече гъби, яйца, зелени листни зеленчуци, кале и риба. В този период е важно желязото, загубата на което става по време на менструация. Добри източници на желязо са червената леща, слънчогледовите семена, ядките, рибата и говеждото.

Когато жената приближи 30-те години, тя вече е погълната от работата и семейството. И справянето с всички задължения е възможно, ако в храната ѝ има повече магнезий, съдържащ се в бобовите, авокадото, тъмния шоколад и пълнозърнестите продукти. Дамите трябва да намалят употребата на захар и кафе, тъй като те изтощават запасите от магнезий.

Важно е да се обръща внимание и на храненето по време на бременност. Фолиевата киселина е изключително важна – има я в спанака, калето - познато още като грюнкол, в аспержите, фасула, цитрусовите. Прекрасен източник са и зелените зеленчукови смутита.

Между 40 и 50 години много дами страдат от намалени енергийни запаси и способност за концентриране. Антиоксидантът CoQ10 е необходим за поддържане на енергийния баланс и на концентрацията. Нивото му започва да намалява след 30 години. Трябва седмично да изяждате по две порции сардини или скумрия – рибите, съдържащи CoQ10. Не пренебрегвайте също говеждото и фъстъците. Много важни са и храните, богати на витамин В.

Симптомите на менопауза може реално да се облекчат с правилно хранене. Фитоестрогените в някои продукти, имитират човешките хормони. А симптомите на менопаузата са предизвикани именно от намаления хормонален фон. Диетолозите съветват на тази възраст да ядете повече нахут, сусам и ленено семе. Хумусът и соевите продукти също вършат работа.

След менопауза трябва да ограничите употребата на животински храни. Желязото, което през този период е много необходимо, е добре да приемате чрез зеленчуците. Пълнеенето на дамите е характерно за периода след менопауза. А за да избегнете характерното за периода след менопауза пълнеене, добавяйте във всяко меню белтъчини и сложни въглехидрати. И ако е възможно, напълно се откажете от захарта и от вредните мазнини.