Днес почти във всеки дом и офис има микровълнови печки, които да облекчават живота ни. Просто загряваш готовата храна, която е останала от вчерашния обяд, нали?

Да, но така добавяме катран в кацата с мед! Защото това никак не е безопасно и може да получите хранително отравяне.

Всички знаем, че при приготвяне на храната трябва за безопасност да подлагаме продуктите на висока термична обработка. Но напълно забравяме, когато става дума за повторното им затопляне. Още едно важно правило, което трябва да запомним: не затопляйте храната повече от един път!

Целина

Тя отлично ще обогати вкуса на вашата супа. Но ако готвите супа за повече от едно ядене, не добавяйте в нея целина. Съдържанието на нитрати в зеленчука може да стане проблем, ако го затоплите повторно. Това е свързано с освобождаването на канцерогенни токсини.

Спанак

Както и в случая със целината, нитратите, които предават само полза на спанака, при повторно нагряване могат да придобият канцерогенни свойства.

Цвекло

Този виолетово-червен зеленчук е най-добре да ядете в студен вид. Топлото цвекло увеличава значително риска от силни болки в стомаха.

Гъби

Консумирайте гъбените блюда веднага, след като сте ги приготвили. Това просто правило, което значително намалява риска от възможни проблеми със стомаха заради нарушения в протеините, съдържащи се в гъбите.

Яйца

Хранителните продукти, които съдържат яйца като правило са опасни при повторно затопляне, докато не се убедите, че те са напълно стоплени.

Откажете се напълно от употребата на такива затоплени ястия, като омлет и пържени яйца – те са безопасни само в прясно приготвен вид.

Картофи

По-внимателно с този основен хранителен продукт! Ако оставите картофите да се охлаждат на стайна температура, а след това не сте ги прибирали в хладилник, това ще създаде идеални условия за поява на ботулизъм. Затова когато затоплите повторно такова ястие, то ще е опасно за здравето ви.

Ориз

Оризът е прекрасна и здравословна гарнитура. Но може да получите от него хранително натравяне след повторното му нагряване. Проблемът в случая се крие не толкова в повторното загряване на самия ориз, колкото в условията на съхранение преди това. Суровият ориз може да съдържа спори на бактерията Bacillus cereus, които предизвикват хранително натравяне. Дори при варене на ориза, тези спори могат да оживеят.  Ако оставите готовото ястие при стайна температура, спорите ще се размножават и могат да доведат до отделянето на отрова, която предизвиква повръщане или диария.

Симптомите се появяват след 1 до 5 часа и отслабват в близките 24 часа. При това повторното загряване на ориза няма да ви избави от тези отрови. Защото колкото по-продължително оставяте ориза при стайна температура, толкова по-голяма опасност крие той за здравето ви.

Идеалният начин за консумиране е да ядете ориза веднага след приготвянето му. Ако това е невъзможно, охладете го колкото може по-бързо – най-късно до един час. Съхранявайте ориза в хладилник не повече от един ден до повторното му загряване. Претопляйте го така, че да не стане много горещ. И не бива да правите това повече от един път след сготвянето.

Пилешко

Трудно е да изядете цялото пиле наведнъж, затова обикновено го делите на порции за няколко хранения. Съставът на белтъчините обаче се променя, когато студеното пилешко се нагрява повторно след като вече сте го охладили. Това може да предизвика проблеми с храносмилането.

При повторно загряване на пилешкото се уверете, че храната е гореща, следователно няма опасност за организма ви.