Един от най-ефективните методи за лечение на диабет тип 2 и затлъстяване е стомашен байпас. Процедурата помага за намаляване на излишното тегло и подобряване на нивата на кръвната захар. Но тази операция носи определени рискове, както всъщност всяка друга сериозна хирургическа интервенция.

Специалисти от Кралския колеж в Лондон установили колко успешният стомашен байпас се различава от неуспешния. След ефективна операция в стомашно-чревния тракт на пациента три хормона се секретират в големи количества. Става дума за глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1), оксинтомодулин (OXM), както и за пептида YY (PYY).

Знаейки за тяхната роля при метаболизма, учените решили да пробват дали е възможно с тези хормони да се отървете от излишното тегло и да стабилизирате нивото на глюкозата в кръвта, без хирургична намеса в стомаха. Изследователите разработили хормон, наречен GOP, който е комбинация от трите хормона, споменати по-горе.

Изследователите тествали новия хормон при 26 пациенти със затлъстяване и диабет тип 2. За един месец хормонът помогнал на пациентите да отслабнат и да подобрят нивата на кръвната си захар. Пациентите, подложени на хормонална терапия, са загубили средно 4,4 килограма в сравнение с 2,5 килограма при участници в групата, приемаща плацебо.