Хората с наднормено тегло се чувстват по-добре от останалите в периоди на анормална топлина, тъй като мастният слой предотвратява прегряването, показва наскоро публикувано проучване на руските учени.

Резултатите от изследванията им стартирали след анормалната жега през лятото на 2010 г. Изследователите успели да съберат множество данни за въздействието на необичайно горещото време върху човешкото здраве.

Противно на здравия разум, наднорменото тегло не е рисков фактор за смърт и сърдечно-съдови усложнения по време на необичайна жега. Напротив, има положителна връзка между телесното тегло и качеството на живот през този период, се казва в доклад на учените.

Това е така, защото специфичната топлопроводимост на мастните тъкани е по-ниска от другите тъкани в тялото, което пречи на преминаването на топлината, обясняват специалистите.

В същото време излагането на висока температура изостря заболявания като диабет, белодробни болести, неврологични заболявания, психични заболявания, пептична язва, бъбречни заболявания и засяга съня.