След 50-годишна възраст в човешкото тяло може да се появи липса два жизненоважни витамина: витамин D и витамин В12. Това сочат данни на американските национални здравни институти.

Както обясняват специалистите, с възрастта процесите на усвояване на определени хранителни вещества от организма стават все по-сложни. Това се отнася за витамин D, който е основният подобрител на имунната система, и витамин В12, който спомага за регулирането на метаболизма и подпомага здравословното производство на енергия.

Производството на стомашна киселина може да намалее с възрастта, което може да затрудни усвояването на витамин В12. Освен това тялото преобразува слънчевата светлина във витамин D много по-малко ефективно, обясняват експертите.

Витамин D е от съществено значение за здравината на костите. В допълнение, витаминът му помага за абсорбирането на калций (друг важен строител на костите), играе важна роля за правилния растеж на клетките, а също така намалява възпалението, което причинява различни заболявания.

Следните симптоми сигнализират за липса на витамин D:

прекомерно изпотяване;

слабост и умора;

емоционална депресия, депресия;

болки в гърба;

намаляване на костната здравина.

Следните симптоми показват липса на витамин В12:

силна умора и сънливост;

проблеми с паметта;

виене на свят;

бледност на кожата;

червен език;

сълзливост;

проблеми със зрението.

Най-добрият начин да избегнете недостига на жизненоважните витамини е да добавяте към диетата си храни, богати на D и B12: мляко, риба тон, яйца и карантии, съветват диетолозите.